فهیمه میرزا حسینی در گفتگو با صبا:
نمایشگران عروسکی باید بتوانند آینده را تحلیل کنند/ ارتقای بخش پژوهش «تهران-مبارک»
دبیر علمی بخش پژوهش و مدیر بخش بینالملل هجدهمین جشنواره عروسکی تهران مبارک درباره اهداف و رویکردهای این دوره از جشنواره توضیحاتی را ارایه داد.
به گزارش ستاد خبری هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک، به نقل از خبرگزاری صبا، فهیمه میرزاحسین دبیر علمی بخش پژوهش و مدیر بخش بینالملل هجدهمین جشنواره عروسکی تهران-مبارک درباره برنامههای این دوره از جشنواره گفت: سعی کردیم بخش پژوهش را در بخش های متنوعی پیش ببریم. اول برگزاری مسابقه مقالهنویسی در دو بخش تالیف و ترجمه بود که خوشبختانه به خوبی برگزار شد و نتایج داوری این مسابقه همبه زودی اعلام خواهد شد. بخش بعدی که مورد توجه بود و میخواستیم حتما بعد از یک وقفه چند ساله آن را اجرا کنیم، مسابقه نمایشنامهنویسی عروسکی به منظور تولید متون نمایشی مناسب و باارزش برای اجراهای عروسکی بود. حدود ۱۴۶ متن به دبیرخانه رسید و این استقبال نشان میدهد که در چندسال گذشته متونی تولید شده بود که اکنون در جشنواره هجدهم امکان ارائه آنها فراهم می شود.
وی افزود: از دیگر رویکردهای ما، برگزاری کارگاههای آموزشی به منظور تقویت بنیانهای فکری، عملی و نظری بچههای عروسکی بود. ما تلاش کردیم حالا که جشنواره مجازی برگزاری میشود و امکان دسترسی برای هر کسی که اینترنت دارد فراهم است، این کارگاهها را به صورت مجازی برگزار کنیم. حدود هشت کارگاه با عناوین مختلف تعریف شده است. انتخاب عناوین هم براساس نیازهایی بود که از مشورت با دوستان عروسکی به دست آمد. بخش دیگر برگزاری نشستهای تخصصی در چهار عنوان انجام شد. یکی از این موضوعات بازیدهی نمایش عروسکی در فضای مجازی توسط یک استاد دانشگاه پیترزبورگ بود که در فضای مجازی برگزار شد. سه نشست دیگر هم ضبط شده است و به زودی در سایت tv.theater.ir در اختیار همه قرار خواهد گرفت.
وی ادامه داد: به طور کلی اهداف و رویکردهای ما در بخش پژوهش جشنواره این بود که بتوانیم با توجه به وضعیت ویروس کرونا، گروهها و نمایشگران عروسکی آمادگی مواجهه با آینده از طریق شناخت و تحلیل از آینده به دست آورند.
دبیر علمی بخش پژوهش هجدهمین جشنواره عروسکی تهران مبارک تصریح کرد: رویکرد دیگر ما در این جشنواره توجه به پژوهشهای کاربردی- مهندسی مرتبط با عروسک و صحنه بود. همینطور بررسی ویژگیها، امکانات و مخاطرات فضای مجازی در تولید و اجرای نمایش عروسکی. به عبارتی در پی فهم تهدیدها و فرصت ها بودیم. از طرفی شناسایی پژوهشگران سراسر کشور هم جزو دستورکار هجدهمین جشنواره عروسکی بود. در نهایت بخش پایانی پژوهش مربوط است به چاپ کتاب که سه عنوان را انتخاب کردیم. دبیر جشنواره زندهیاد گلزار محمدی که سال گذشته از دنیا رفتند و ما برای پاسداری از اهداف و نام ایشان تلاش میکنیم تمام اهدافشان را انجام دهیم. ایشان خیلی دنبال این بودند که ما منابع علمی برای تئاتر عروسکی فراهم کنیم بنابراین از همان زمان مذاکراتی را انجام دادند و سه عنوان کتاب را برای ترجمه سفارش دادند که ان شاالله در جشنواره امسال رونمایی میشوند.
مدیر بخش بینالملل هجدهمین جشنواره عروسکی تهران مبارک با بیان اینکه منتخبی از اجراهای سالهای گذشته داریم، اظهار کرد: حال که جشنواره به صورت مجازی برگزار میشود، نگاهی هم به بخش خارجی جشنوارههای گذشته انجام دادیم و منتخبی از بهترین اجراهای سالهای گذشته را انتخاب خواهیم کرد و در ایام جشنواره در اختیار علاقهمندان قرار میگیرد. این نوعی عدالت دیداری در اختیار دوستانی که بنا به دلایلی امکان حضور در تهران را نداشتند فراهم میکند. همچنین کارگاهها و نشستها هم امکان دسترسی برای تعداد بیشتری فراهم میکند.
او با بیان اینکه جشنواره عروسکی تهران مبارک فقط مختص به بچهها نیست درباره اجرای مجازی بیان کرد: اگر چه ما در این جشنواره بخش کودک و نوجوان هم داریم. طبیعتا اجرا به صورت مجازی برای اولینبار تجربه میشود بعد از این تجربه میتوانیم درباره مزایا و معایب آن صحبت کنیم و تلاشهای بیشتری برای برطرف کردن معایب و افزودن بر فوایدش انجام دهیم. به هر حال دنیا تغییر کرده است و من خوشحالم که نمایشگران عروسکی هم ضمن پذیرفتن این تغییر خود را آماده میکنند که بعد از کرونا با شرایط جدید و امکانات بیشتر کار خود را انجام دهند. شرایط کرونا شرایط جدیدی را برای همه ما تعریف کرد. ما احتیاج به زمان داریم که ببینیم امسال میزان استقبال از کارها چقدر خواهد بود. میتوانیمتصور کنیم اگر یک اجرای خوبی در سالن در دو نوبت اجرا میتوانست به طور میانگین ۲۰۰ تماشاچی داشته باشد حالا باید ببینیم وقتی در فضای مجازی بارگزاری میشود روی این عدد و تعداد تماشاگران تاثیر خواهد داشت یا خیر؟ به عبارتی تماشاگران بیشتری خواهیم داشت یا نه!
فهیمه میرزاحسین در پایان اظهار کرد: امیدوارم هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران مبارک بتواند بعد از اتمام، بررسی و تحلیل مناسب از مجموع اتفاقات از آغاز تصمیمگیری تا پایان اجراها داشته باشد که چراغ راهی برای دورههای بعدی جشنواره باشد.
هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران – مبارک با یاد زندهیاد گلزار محمدی دبیر فقید این جشنواره و با دبیری اجرایی مهدی حاجیان، دهم تا هفدهم اسفند سال جاری به صورت مجازی برگزار میشود.