سیاوش ستاری در گفت وگو با صبا
عروسکهایمان را فراموش کردهایم/ تلاش یک جشنواره برای حفظ میراث ملی
مدیر بخش آیینی سنتی هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران مبارک ضمن ابراز تاسف از فراموش کردن عروسک های سنتی و آیینی مان از تلاش جشنواره برای احیای آنها گفت.
به گزارش ستاد خبری هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران- مبارک به نقل از خبرگزاری صبا، سیاوش ستاری مدیر بخش آیینی سنتی هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران – مبارک با بیان اینکه ما یک کشور گسترده با اقوام مختلف هستیم که این امر حفظ میراث ما را مهم می کند، گفت: غالب اقوام ایرانی عروسکهای بسیار گوناگونی دارند که خیلی از آنها دارای ویژگی نمایشی بارز هستند. ما خیلی از تکنیکهای نمایش عروسکی را در عروسکهای آیینی کشورمان داریم، اما متاسفانه آنقدر که باید به آنها پرداخته نشده است. گذشته از این، ما جزو نادر کشورهایی در جهان هستیم که دو تکنیک مختلف نمایش عروسکی سنتی داریم.
وی افزود: خیلی از این عروسکهای آیینی جلوههای نمایشی دارند و امکان ساختن و احیای آنها به شکل نمایش عروسکی وجود دارد اما متاسفانه در طول تاریخ خیلی کم به اینها پرداخته شده است و خیلی از این عروسکها فراموش شدهاند.
او با بیان اینکه بهطور مستمر به عروسکهای آیینی سنتی پرداخته نمیشود، عنوان کرد : جشنواره نمایش عروسکی غالبا وظیفه دارد به این بخش بسیار گسترده بپردازد ولی متاسفانه به دلیل اینکه در طول سالهای مختلف براساس سلایق مختلفی که در جشنواره اعمال میشود این نگاه ویژه استمراری ندارد. امیدوارم امسال که بخش ویژه نمایشهای سنتی در جشنواره عروسکی دیده شده است، پایهای باشد که در دورههای بعدی بهطور متمرکزتری روی این مقوله کار شود.
این هنرمند درباره کیفیت آثار این دوره از جشنواره نمایش عروسکی بیان کرد: امسال متاسفانه ایدههایی که از کارهای آیینی آمد در بخش بازبینی بسیار ضعیف بود و هیچکدام به جشنواره راه پیدا نکردند و فقط بخش نمایشهای سنتی عروسکی ایرانی به جشنواره رسیدند. امیدوارم واقعا نمایشگران اقبال و تحقیق بیشتری روی این اَشکال نمایشی داشته باشند. ما اشکال جذابی مثل تکم، چمچهخاتون، عروسک شکار در خراسان، عروس گولی، دوتوک در بلوچستان و اشکال مختلف و زیبایی داریم که میشود با آنها کار کرد و با این امکانات داستانهای ایرانی اجرا کرد.
وی افزود: خبر خوب اینکه در بخش خیمهشببازی نمایشهای خوبی در جشنواره داریم. در بخش نمایش عروسکی دستکشی سنتی دو کار خوب در جشنواره داریم که امیدوارم در کنار کارهای دیگر مورد توجه قرار بگیرند.
ستاری در پایان با بیان اینکه وضعیتی که کرونا بر حوزه نمایش حاکم کرده است جای تاسف دارد، درباره برگزاری جشنواره به صورت مجازی اظهار کرد: هر کدام از بخشهای فرهنگی در کشورمان آسیب دیدهاند. اساسا نمایش یک پدیده زنده است و اجرای زنده به شدت روی جذابیتش تاثیر دارد. این موضوع درباره نمایشهای آیینی سنتی چندبرابر میشود چون رابطه بیواسطه است، یعنی یک فرد در نمایش وجود دارد که بین عروسکها و مخاطب به عنوان دیلماج عمل میکند و رابط بین این دو دنیا است. وقتی اینها در فضای مجازی و فیلم اجرا شود، تاثیرش کمتر میشود. این شرایط مختص ما نیست و در جهان حاکم است و امیدواریم هرچه زودتر این بلا از سر ما رفع شود. همین که جشنواره با این شرایط برگزار میشود و دوستان تلاش کردند تا این اتفاق هر دوسال یکبار بیافتد و ارتباط با این پدیده قطع نشود و نقطه امیدی برای نمایشگران عروسکی بماند من تشکر میکنم.
هجدهمین جشنواره نمایش عروسکی تهران – مبارک با یاد زندهیاد گلزار محمدی دبیر فقید این جشنواره و با دبیری اجرایی مهدی حاجیان، دهم تا هفدهم اسفند سال جاری بهصورت مجازی برگزار میشود..